zondag 29 maart 2015

QR codes

Op zaterdag 28 maart mocht ik de opening verrichten van het QR-code tegelproject. Een nieuwe manier om de stad te ontdekken.
Oudewater heeft met 127 rijksmonumenten en 140 gemeentelijke monumenten de hoogste monumentendichtheid per inwoner van heel Nederland! Maar dat zijn cijfers en statistieken. Je kunt het ook anders bekijken. De binnenstad van Oudewater is een ware schatkamer, met een rijkdom aan monumenten en bijzondere plekjes. Gebouwen met een ziel en met een verhaal. En die gebouwen komen tot leven als je de verhalen kent. Veel echte geelbuiken kennen die verhalen, niet alleen de feiten, maar ook de menselijke kant. Wie woonden en werkten er, wat is er in de loop van de geschiedenis allemaal gebeurd? 
Verhalen zijn er ook om door te vertellen. En dat is wat er nu gebeurt dankzij het QR-code project, een mooie samenwerking tussen de Historische Vereniging en de Stichting Toerisme en Recreatie Oudewater. Een mooi kado aan onze jarige stad. 
Met moderne technieken van apps, QR-codes, smartphones en de cloud kan nu iedereen de verhalen over onze monumenten lezen. Zo wordt Oudewater voor bezoekers nog interessanter. Ook als gemeentebestuur gaan we meer aandacht besteden aan onze cultuurhistorie, Samen met de provincie gaan we een actuele cultuur-historische waardenkaart maken, Die kaart zal een belangrijke basis worden voor een betere planologische bescherming en behoud. Zodat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten van al het moois in onze stad.