vrijdag 30 mei 2014

Bouwen op bijzondere locaties 20-27 mei

De afgelopen weken veel bezig geweest met een aantal bouwprojecten die in de steigers staan. Het ene project is wat verder dan het andere maar er zijn wel wat overeenkomsten. En dan denk ik daarbij in eerste instantie niet aan de complexiteit. 
De overeenkomst zit in de aard van de locaties. Bijzondere plekken in Oudewater, met veel historie, waar mensen een gevoel bij hebben en waar een verhaal over te vertellen valt.

Twee locaties licht ik er even uit, de Westerwal en de touwfabriek, omdat daar ook een persoonlijke band mee is. 
Op de Westerwal is de machinefabriek 'de Hollandsche IJssel' gevestigd. Dit internationaal vermaarde bedrijf kent een lange historie. Sinds 1872 bouwt men op deze locatie baggermachines, unieke producten die tot ver buiten Nederland aftrek vinden. Mijn opa werkte meer dan 50 jaar als machinebankwerker bij 'de Hollandsche IJssel'. 
Het gebied van de Westerwal biedt bijzondere kansen. Het zou toch moeten kunnen lukken daar een combinatie van wonen, werken en recreatie te ontwikkelen?

Afgelopen dinsdag te gast bij de touwfabriek. Ook zo'n bedrijf dat volledig vergroeid is met Oudewater. Meer dan 400 jaar. Daar wordt op de plaats van de voormalige bedrijfshallen een woningbouwplan ontwikkeld. De karakteristieke panden met de puntdaken worden omgebouwd tot kleine, zeer aantrekkelijk geprijsde appartementen. 

Touwfabriek. 
Nu nog oude, leegstaande bedrijfspanden, straks mooie appartementen in zeer karakteristiek gebouw.

Het monumentale oude ketelhuis (rijksmonument) wordt een unieke woning. De Indische Smederij was vroeger de werkplaats waar mijn vader de machines voor de fabriek bouwde. Af en toe kwam ik daar met mijn vader, dan maakten we een rondje door de fabriek dat altijd werd afgesloten met een slok water uit de eigen bron in het ketelhuis. De mensen die daar straks gaan wonen zullen de historie gaan voelen, net zoals wij als college mochten ervaren bij de rondleiding door Bernard de Wit.